Thursday, May 30, 2024
HomeArchitectureCB Home / Alventosa Morell Arquitectes

CB Home / Alventosa Morell Arquitectes

[ad_1]

CB Home / Alventosa Morell Arquitectes

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Shelving, Windows, Brick, Beam

© Adrià Goula

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Exterior Photography, Windows, FacadeCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Windows, Door, Table, Brick, Chair, BeamCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Closet, ShelvingCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, BathroomCB House / Alventosa Morell Arquitectes - More Images+ 24

Share

Share

Fb

Twitter

Mail

Pinterest

Whatsapp

Or

https://www.archdaily.com/1003834/cb-house-alventosa-morell-arquitectes

Space
Space of this structure challenge

Space: 
105 m²

12 months
Completion 12 months of this structure challenge

12 months: 

2022

Images

Producers
Manufacturers with merchandise used on this structure challenge

Producers: Etecmia, Fusteria Jaume Olivé SL, Jesfer, Metalistería Metcor, Ya Mobles

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Exterior Photography, Windows, Facade© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 22 of 29DiagramCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Wood, Brick, Beam, Windows© Adrià Goula

Textual content description supplied by the architects. The challenge consists of the rehabilitation of an outdated home positioned within the middle of Sabadell. It’s a typical location within the metropolis the place we discover slender plots going through two streets. The neighborhood is characterised by small buildings between occasion partitions on the bottom ground or the bottom ground and higher ground.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Brick, Windows, Beam© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 23 of 29DiagramCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Exterior Photography, Windows, Lighting, Brick, Beam, Chair, Arch© Adrià Goula

The home occupies, atypically, the block courtyard of one of many plots, with a single entrance of 8 m going through the road. The prevailing home solely has one facade, and its 3 occasion partitions border the courtyards and garages of neighboring buildings. In response to rules, the 90 m² home can solely be developed on the bottom ground.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Windows, Wood, Brick, Facade, Beam© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 24 of 29DiagramCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Windows, Door, Table, Brick, Chair, Beam© Adrià Goula

Alternatively, the prevailing development consists of a vertical and horizontal construction with important pathologies that make its preservation unfeasible. As well as, capillary moisture and lack of sunshine and air flow make the home utterly unhealthy.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Brick© Adrià Goula

The place to begin of our challenge has been to unravel all these adverse constraints. The answer is achieved by way of a single motion, the displacement of the prevailing courtyard in direction of the middle of the home.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Windows, Door, Brick, Facade, Beam© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 25 of 29DiagramCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Windows, Door, Table, Brick, Chair, Beam© Adrià Goula

This new central courtyard will increase its dimensions and turns into the area that organizes the remainder of the rooms. On the identical time, it gives mild, air, radiation, and air flow by way of its glass roof.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Door, Windows© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 26 of 29Website planCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Closet, Shelving© Adrià Goula

Due to this passive technique, we management the inside temperature of the home, sustaining an annual demand of 19 kW/m² and growing the probabilities of use of the central courtyard. In winter, it’s used as an inside area that shops power due to photo voltaic radiation and the thermal inertia of the partitions, and in summer time, it transforms into a brand new outside terrace.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 27 of 29PlanCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Lighting© Adrià Goula

In abstract, by way of a bioclimatic central area, we not solely clear up the pre-existing unhealthiness but in addition create optimum circumstances to get pleasure from a house shielded from the noise and frantic tempo of an enormous metropolis.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Countertop, Sink, Beam© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 28 of 29PartCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Table, Chair, Beam© Adrià Goula

Bioclimatic methods and constructing lifespan: bioclimatic courtyard with greenhouse impact, thermal inertia from ceramic partitions and concrete slab, high-performance thermal envelope, managed cross air flow.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Bathroom© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes - Image 29 of 29PartCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Beam, Windows© Adrià Goula

Methods for decreasing the ecological footprint: wooden as the primary factor within the roof, home windows, and inside cladding, masonry partitions produced from biomass-fired ceramic items, and native bóvila, cellulose insulation.

CB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Interior Photography, Bedroom, Shelving, Beam© Adrià GoulaCB House / Alventosa Morell Arquitectes  - Exterior Photography, Windows, Facade© Adrià Goula

[ad_2]

Source link